Piran

Anem fins a Piran. Eslovènia té 43 km de costa (molt sobreexplotats turísticament) i en la punta de la península apareix Piran, una població amb arquitectura veneciana. Piran agafa el seu nom de Pyrus, foc, i és que els romans feien servir la zona per encendre torxes per indicar els vaixells que allà ja hi havia terra.

Piran es troba ubicada a la costa del Mar Adriàtic en Eslovènia. La República de Venècia va deixar el seu segell a la ciutat durant quasi 600 anys de domini. Per aquest motiu, la població posa una arquitectura veneciana la qual destaca principalment el seu llarg moll. A més, és una ciutat bilingüe que parla italià i eslovè, per la forta afluència de turisme.

Aparcar en Piran és una tasca més que impossible, ja que està prohibit i tan sols es disposa de 15 minuts per circular pel centre, o sigui que únicament et serviria per deixar les maletes en el cas d’allojar-t’hi. Per aparcar a Piran podràs utilitzar dos pàrquings de pagament, el Fornace i Arze. Ambos es troben a uns 15 minuts a peu fins al centre i a més hi el camí es va pel passeig marítim, on vas trobant zones de “platja” per banyar-s’hi. I si no, hi ha autobusos llançadora fins al centre.

A Piran hi ha “platja” per poder-se banyar, o el concepte que tenen ells de platja, que és ciment guanyat al mar i escales per entrar a mar, on sovint ja no hi fas peu. Nosaltres hem trobat un raconet on hi ha una mica de pedres per posar les tovalloles i a més entres tocant, tot i que hi ha molta roca, l’aigua és ben neta.

Tot i que nosaltres no ho identifiquem com a platja, ells consideren que en tenen tres:

  • Just a l’entrada de la ciutat trobareu la petita platja de pedres Fornace. Una de les més conegudes i populars, sempre plenes de famílies i parelles.
  • Al nucli antic, concretament al passeig marítim, et trobaràs la platja de Piran, una platja de formigó estreta amb una cafeteria.
  • Finalment, cap a la costa nord i a través d’un camí molt xulo i bonic, arribareu a la platja de Fiesa, també estreta i de pedres.

Tot i que la primera línia de mar, és Salou (turistes, flotador i restaurants) quan entres al poble la tranquil·litat apareix de cop. És un poble ple de racons amb encant, carrers emparats, escales desiguals per arribar a les cases… Realment és preciós (no per anar a Eslovènia expressament, per si hi passeu a prop, val la pena parar-hi) ens perdem pels seus carrers força estona, ja que és més gran del que realment sembla, hi arribem a la seva església on dinem a l’ombra i amb vistes a Croàcia a l’esquerra i a Itàlia a la dreta.

Després de dinar, caminem altre cop per Piran, els carrerons que ens faltaven i tornem al cotxe. De camí trobem una altra “platja” i ens tornem a banyar, realment en Q i la L gaudeixen molt del moment aigua.

Més informació

Què veure a Piran

Carrers de Piran

Una de les coses més importants a fer a Piran és perdre’s pels seus estrets carrers empedrats i contemplar els seus edificis color pastel que farà les delícies de les teves fotos, així com el seu majestuós passeig marítim.

Piazza Tartini

Al centre trobaràs una de les joies imprescindibles a visitar a Piran, la Piazza Tartini, un lloc que deu el seu nom a un famós pianista anomenat Giuseppe Tartini que va néixer a la ciutat i que posseeix una estàtua en el seu honor al centre d’aquesta.

A la plaça trobaràs alguns dels edificis més emblemàtics que veure a Piran com són l’Ajuntament, una fantàstica casa d’estil gòtic veneciana, els tribunals, l’església de Sant Pere, la mateixa casa on va néixer el famós pianista, on se’n guarden alguns els seus violins i l’oficina de turisme de Piran.

Com a anècdota, et puc explicar que el mar entrava fins a la plaça pel que era l’antic port de la ciutat ¡No et perdis en una cantonada de la plaça, una antiga imatge que ho testifica!

Si puges a la torre de Sant Jordi, et podràs fer una idea de l’aspecte que tenia la plaça en aquella època.

Port i passeig marítim

Al port hi podràs accedir des de la Plaça Tartini. Sens dubte el seu passeig marítim és una de les coses més importants a veure a Piran.

Piran no té platja com a tal, ja que no trobaràs sorra per enlloc. Els banyistes accedeixen al mar a través d’escales i zones acotades per al bany.

A l’altra banda del passeig, podràs prendre qualsevol mena de beguda o gelat en una de les seves innombrables terrasses i bars.

El passeig marítim acaba al Far de Sant Climent i just a la seva altura, trobaràs la versió eslovena de la Sireneta, una escultura molt interessant que recomano no perdre’t.

Església i Far de Sant Clement

Aquesta bonica església d’orígens remots és des del s. XVIII d’estil renaixentista. Es troba ancorada entre el mar i un bonic pati amb bancs, just a la punta de la ciutat on antigament hi havia un foc per guiar els vaixells, per això el nom Piran o Pirano, i posteriorment un far.

Al s.XVII el temple es va dedicar a la Mare de Déu de la Salut que va ser la patrona d’Istria a l’època de l’epidèmia que va assotar el lloc.

Igual que a moltes altres esglésies que visitar a Piran, un enreixat prohibeix l’accés pel qual només en pots veure l’interior d’aquest.

Piazza I. Maggio (Trg 1 Maja)

Aquesta plaça era el cor de la ciutat durant l’Edat Mitjana i els seus carrers empedrats units al laberint de cases de color pastel fa que aquesta plaça conservi un cert aire de temps passats. Al centre de la plaça trobaràs dues figures de pedra que val la pena veure, especialment al capvespre, on aquest gran aljub es tenyeix de blau gràcies als llums amb què s’il·luminen els edificis de la plaça.

A més, es tracta d’una plaça molt animada amb diversos bars i restaurants.

Església de Sant Jordi

L’Església de Sant Jordi és l’edifici religiós més important que visitar a Piran. Es tracta d’un temple d’estil renaixentista venecià dedicat a Sant Jordi, ubicat a un turó sobre la ciutat.

Al seu interior trobaràs el Crucificat de Piran, una escultura de fusta del segle XVI que mostra Crist a la creu i innombrables frescos.

Torre de Sant Jordi

Situat al costat de l’Església de Sant Jordi, el Campanar o Torre de Sant Jordi presumeix de tenir les millors vistes de la ciutat. Està inspirat en el campanar de la Basílica de Sant Marc, el més famós a veure a Venècia.

Per accedir a l’últim pis hauràs de pujar 146 esglaons, en alguns dels quals apareixen inscrits noms d’àngels, des d’on podràs delectar-te d’una panoràmica impressionant de la Plaça Tartini i de tota la ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s